Porady sanepidu przed Świętami

Dane poniżej:

Święta coraz bliżej, a przygotowania już trwają! Podczas zakupów pamiętajmy o kilku ważnych zasadach, które pomogą zadbać o  nasze zdrowie.
Zakupy
Przed zakupem żywności:
Sprawdzaj datę ważności –  upewnij się, że nie jest przekroczona.
Oceniaj stan opakowania –  unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
Zwracaj uwagę na wygląd i zapach –  jeśli coś wydaje się  podejrzane, nie kupuj.
Sprawdzaj etykiety – zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
Kupuj w sprawdzonych miejscach – wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary.
Unikaj sprzedaży pokątnej,  kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.
Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.
Przygotowywanie
Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.
Pięć kroków do bezpiecznej żywności
Utrzymuj czystość
Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
Myj ręce po wyjściu z toalety.
Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.
Gotuj dokładnie
Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
Używaj bezpiecznej wody i żywności
Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.
Przechowywanie
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.
Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.
Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)
surowe mięso
ryby
owoce morza
Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C
mleko
przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)
wędliny
masło
i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”
Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).
Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).
Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.

zr: gov.pl/web/gis/bezpieczna-zywnosc-na-swieta