Porady sanepidu przed Świętami Opublikowano 23 grudnia 202423 grudnia 2024 przez olesnicaslaska Dane poniżej: Święta coraz bliżej, a przygotowania już trwają! Podczas zakupów pamiętajmy o kilku ważnych zasadach, które pomogą zadbać o nasze zdrowie.ZakupyPrzed zakupem żywności:Sprawdzaj datę ważności – upewnij się, że nie jest przekroczona.Oceniaj stan opakowania – unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.Zwracaj uwagę na wygląd i zapach – jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.Sprawdzaj etykiety – zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.Kupuj w sprawdzonych miejscach – wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary.Unikaj sprzedaży pokątnej, kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.PrzygotowywaniePrzygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.Pięć kroków do bezpiecznej żywnościUtrzymuj czystośćMyj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.Myj ręce po wyjściu z toalety.Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.Oddzielaj żywność surową od ugotowanejOddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.Gotuj dokładnieGotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturzeNie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).Używaj bezpiecznej wody i żywnościUżywaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.PrzechowywanieJak przechowywać produkty w lodówce?Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)surowe mięsorybyowoce morzaProdukty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°Cmlekoprzetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)wędlinymasłoi wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania. zr: gov.pl/web/gis/bezpieczna-zywnosc-na-swieta