Porady dla grzybiarzy od PSSE
Warte wspomnienia:
” Każdego roku, wraz z nadejściem jesieni, lasy wypełniają się grzybiarzami. Grzybobranie to w naszym kraju bardzo popularna forma spędzania wolnego czasu. Niestety, w lesie łatwo o pomyłkę, która może poskutkować hospitalizacją, a nawet zgonem. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. Wybierając się do lasu nie należy polegać wyłącznie na swojej intuicji. Warto przypomnieć sobie wcześniej jak wyglądają najbardziej trujące gatunki grzybów i wziąć ze sobą podręczny atlas grzybów.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania:
- Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne. Jeżeli masz wątpliwości – nie ryzykuj!
- Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub innych pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby.
- Nie przyjmuj rad od innych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak).
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Grzyby, których nie chcesz zbierać, pozostaw nienaruszone. Są one pożywieniem dla zwierząt. Wiele gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Jeśli jej nie uszkodzisz, wyrosną na niej kolejne grzyby.
- Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni czy podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i wezwać pomoc lub zgłosić się do lekarza/szpitala.
Pamiętajmy również, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity). Ponadto grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się spożywania grzybów:
- kobietom w ciąży i karmiącym,
- dzieciom,
- osobom starszym,
- osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny przypomina również że osoby zbierające grzyby na własne potrzeby w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów mogą skorzystać z porady grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Do oceny przynosimy dojrzałe i świeże owocniki, wraz z kapeluszem i trzonem. Zbyt małe i niewykształcone okazy mogą powodować trudności w sklasyfikowaniu, w związku z brakiem wykształcenia charakterystycznych cech.
W celu uzyskania porady zapraszamy do siedziby PSSE w Oleśnicy przy ul. 3 Maja 20, od poniedziałku do piątku w godzinach 730-1100, tel. kontaktowy (71) 314-20-34 wew. 15.”
zr: PSSE w Oleśnicy